Evaluation of Selected Microbiological Quality Parameters of Fruit Mousses
DOI:
https://doi.org/10.26408/110.04Keywords:
fruit mousses, fruit preserves, microbiological qualityAbstract
The changing pace of life, ways of spending free time, and the search for consumer products of specific nutritional properties force food producers to introduce products providing the expected nutritional value. The demand for low-processed food, ready for consumption and at the same time microbiologically safe, is linked to the growing nutritional awareness of consumers. Fruit mousses, intended both for child and for adult consumers, match this direction of convenience product market development. The purpose of this study was to evaluate selected microbiological characteristics of fruit mousses commercially available in the Tri-City of Poland. A total of 24 fruit mousse samples were tested, of varied compositions, made by 4 different producers. The total count of aerobic mesophilic bacteria and the count of filamentous fungi and yeasts were determined in the test material. The analyses were conducted by the traditional plate method, on the day of purchase and after being kept in cold storage for 24 hours, in accordance with the manufacturer's recommendations. A total of 12.5% of the mousse samples tested on the day of purchase failed to meet the microbiological purity criteria for aerobic mesophile and fungus TMC.References
Bonin, S., Bałdyga, P., Lipińska, E., 2011, Stan mikrobiologiczny produkcji zagęszczonego soku jabłkowego, Bromat. Chem. Toksykol., vol. XLIV, no. 3, pp. 706–711.
[2] Drożdż, I., Makarewicz, M., Tuszyński, T., Łącz, K., Błaszczyk, U., 2014, Monitoring jakości mikrobiologicznej produktów spożywczych dla dzieci, w: Tarko, T. et al., (eds.) Technologia produkcji i bezpieczeństwo żywności, Oddział Małopolski PTTŻ, Kraków.
[3] EC Regulation, 2007, Commission Regulation (EC) no. 1441/2007 of 5 December 2007 amending Regulation (EC) no. 2073/2005 on microbiological criteria for foodstuffs (OJ EU L 322 of 7 December 2007).
[4] Gheribi, E., 2011, Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna, no. 4, pp. 111–115, Borgis, Warszawa.
[5] http://www.sadyogrody.pl/przetworstwo/105/rosnie_spozycie_sokow_i_przecierow_owocowo_wa-rzywnych_w_polsce_video,11680_1.html.
[6] Kluszczyńska, D., Sowińska, W., 2014, Wpływ procesów technologicznych na zawartość substancji bioaktywnych w owocach borówki czernicy, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, no. 4(95), pp. 30–42.
[7] Kunicka, A., 2004, Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji soków owocowych, Przemysł Spożywczy, no. 10, pp. 42–45.
[8] Nowicka, P., Wojdyło, A., Oszmiański, J., 2014, Zagrożenia powstające w żywności minimalnie przetworzonej i skuteczne metody ich eliminacji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, no. 21(2), pp. 5–18.
[9] Płocharski, W, 2016, Owoce, warzywa i soki w zaleceniach żywieniowych – kontrowersje dotyczące spożycia, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, no. 7–8, pp. 16–21.
[10] PN-A-75052-05:1990, Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych i psychrofilnych, http://sklep.pkn.pl/pn-a-75052-05-1990p.html.
[11] PN-EN 1132:1999, Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie pH, http://sklep.pkn.pl/pn-en-1132-1999p.html.
[12] PN-EN ISO 4833:2004, Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby drobnoustrojów. Metoda płytkowa w temperaturze 30°C, http://sklep.pkn.pl/pn-iso-15214-2002p.html.
[13] PN-EN ISO 7218:2008, Mikrobiologia żywności i pasz. Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych, http://sklep.pkn.pl/pn-en-iso-7218-2008p.html.
[14] Pukszta, T., Platta, A., 2017, Truskawki jako źródło składników bioaktywnych wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych, Bromat. Chem. Toksykol., L, no. 3, pp. 234–240.
[15] Regulation of the Minister of Health of 13 January 2003 on maximum chemical and biological contamination levels permissible in food, food ingredients, authorised additives, processing aids, and on food surfaces (Polish Journal of Laws no. 37, item 326).
[16] Sembratowicz, I., Rusinek-Prystupa, E., 2015, Zawartość substancji bioaktywnych w owocach pozyskiwanych z upraw ekologicznych i konwencjonalnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, no. 96(1), pp. 259–263.
[17] Sokołowska, B., 2014, Alicyclobacillus – termofilne kwasolubne bakterie przetrwalnikujące – charakterystyka i występowanie, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, no. 4, pp. 5–17.
[18] Sokołowska, B., Chotkiewicz, M., Niezgoda, J., Dekowska, A., 2011, Ocena zanieczyszczenia mikro¬biologicznego świeżych, niepasteryzowanych, wyciskanych soków owocowych i warzyw¬nych dostępnych w handlu, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, no. 569, pp. 219–228.
[19] Szajdek, A., Borowska, E.J., Borowski, J., Saczuk, B., 2007, Musy owocowe jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, no. 6(55), pp. 100–108.
[20] WHO, 2009, World Health Organization, Global Health Risks Summary Tables, WHO: Geneva, Switzerland.
[21] Zielińska, M.A., Białecka, A., Pietruszka, B., Hamułka, J., 2017, Warzywa i owoce jako źródła wybranych substancji bioaktywnych i ich wpływ na funkcje poznawcze u osób starszych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, vol. 71, pp. 267–280.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors retain the copyright to their work, licensing it under the Creative Commons Attribution License Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0) which allows articles to be re-used and re-distributed without restriction, as long as the original work is correctly cited. The author retains unlimited copyright and publishing rights.