Attitudes and behaviours regarding of children practising tennis sport towards health-promoting products

Authors

  • A. Platta Akademia Morska w Gdyni, Morska 81-87, 81-225 Gdynia, Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością

Keywords:

health-promoting products, schoolchildren, nutritional attitudes and preferences

Abstract

The main aim of the research was an evaluation of attitudes and dietary behaviours of the chosen group of children practising tennis sport towards functional foods. The empirical examination was conducted using questionnaire of the survey form in which the questions concerning the evaluation of postures of children were placed (positive, indifferent and negative) towards particular food products and the possible frequency of eating them. Food products taken into consideration in the examination were divided in four groups: juices and drinks, dried fruit and vegetables, bars with fruit and vegetables and cookies, wafers and the cereal. It has been shown that pupils of secondary schools more often presented positive attitudes towards chosen health-promoting products ranked among the comfortable and functional food than pupils of primary schools. Dietary behaviours of children at the age of 10-14 were characterized by a small frequency of eating health-promoting products presented in the examination.

References

Bonci, L., 2011, Zasady żywienia młodych sportowców, Medycyna Praktyczna. Pediatria, nr 2, s. 300–305.

[2] Kozioł-Kozakowska, A., Piórecka, B., 2013, Neofobia żywieniowa i jej uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne, Standardy Medyczne. Pediatria, t. 1, s. 1–6.

[3] Kozirok, W., Babicz-Zielińska, E., 2013, Ocena spożycia wody i napojów przez zawodników różnych dyscyplin sportowych, Problemy Higieny i Epidemiologii, nr 94(2), s. 262–265.

[4] Kudełka, W., 2011, Innowacyjny segment żywności wspierającej zdrowie człowieka, Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy. Modernizacja dla spójności społeczno-ekonomicznej, nr 18, s. 290–302.

[5] Przepiórka, M., Ziemlański, Ś., 1997, Wpływ wysiłku fizycznego na zapotrzebowanie na białko, Żywienie Człowieka i Metabolizm, nr 3, s. 345–353.

[6] Purcell, L.K., 2013, Sport Nutrition for Young Athletes, Canadian Paediatric Society, Paediatric Sports and Exercise Medicine Section. Paediatrics Child Health, no. 18(4), s. 200–202.

[7] Ritchey, P.N., Frank, R.A., Hursti, U.K., Tuorila, H., 2003, Validation and Crossnational Comparison of the Food Neophobia Scale (FNS) Using Confirmatory Factor Analysis, Appetite, no. 40, s. 163–173.

[8] Rolf, K., Januszko, O., Bylinowska, J., Sicińska, E., Pietruszka, B., Kałuża, J., 2012, Wpływ wybranych czynników na spożycie przez dzieci produktów wzbogacanych, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, nr 3–4, s. 53–58.

[9] Ratkowska, B., Kunachowicz, H., Przygoda, B., 2007, Krajowy rynek produktów wzbogacanych w witaminy i składniki mineralne wobec wymagań prawnych UE, Żywność. Technologia. Jakość, nr 6(55), s. 90–99.

[10] Szamrej, I., 2011, Czym wzbogaca się żywność i po co? Agro Przemysł, nr 3–4, s. 53–58.

[11] Szołtysik, M, 2014, Żywienie dzieci uprawiających sport, Medycyna Praktyczna. Pediatria, nr 1.

Published

2017-08-31

How to Cite

Platta, A. (2017). Attitudes and behaviours regarding of children practising tennis sport towards health-promoting products. Scientific Journal of Gdynia Maritime University, (99), 71–78. Retrieved from https://sjgmu.umg.edu.pl/index.php/sjgmu/article/view/197

Issue

Section

Articles